Prisen på el stiger kraftigt i øjeblikket, hvorfor det er ekstra vigtigt at være opmærksom på, hvor mange elektriske apparater og maskiner, du har tændt. Fortsætter du som hidtil, kan du hurtigt risikere at få en meget større elregning, end hvad du havde forestillet dig. 

Derfor er der god grund til at spare de steder, hvor det er nemt, og som samtidig giver et væsentligt udbytte. I denne guide får du først en introduktion omkring de enkelte energimærker efterfulgt af 7 nemme og effektive tips og tricks til at spare på din elregning.

Der tages udgangspunkt i forskellige ting, så der er helt sikkert nogle råd, der passer godt til dig i forhold til din økonomi og situation i hjemmet.

Generelt om energimærker 

 1. Sæt tørrestativet op
 2. Fyld maskinerne op
 3. Sluk for standby
 4. Fordele ved LED pærer
 5. Anbefalede temperaturer i køleskab og fryser
 6. Effekten ved en termostat
 7. Besparelser i elforbruget mellem kl. 17 og 20

Generelt om energimærker 

Energimærkerne viser, hvor energirigtigt et produkt er, dvs. hvor lidt eller hvor meget strøm det bruger. I en længere periode har A+++ været det bedste energimærke, når du har skulle købe f.eks. et nyt fjernsyn, køleskab eller vaskemaskine. 

Fra 1. marts i år har EU ændret skalaen til igen at være A - G, så de mange plusser fjernes. Intentionen er, at det skal blive nemmere at gennemskue, hvad der er det bedste energimærke. Den energimærkning bruges ved følgende produkter:

 • Køleskabe
 • Frysere
 • Vaskemaskiner
 • Opvaskemaskiner
 • Tv
 • Elpærer (nyt mærke fra 1. september)

Energimærket viser også, hvor stort det årlige energiforbrug er i kWh/år. Med det kan du så regne ud, hvor meget det vil koste dig om året. I 1. kvartal var den gennnemsnitlige elpris inkl. abonnement 2,40 kWh. Det betyder, at bruger dit produkt f.eks. 250 kWh årligt, vil det i gns. koste dig 600 kr. om året i strøm.

Det er planen, at alle produkter med tiden skal bruge A - G skalaen, hvor A er det bedste, og G er det dårligste. Bogstaverne angiver produktets elforbrug, så køber du f.eks. et køleskab, der er mærket A, så bruger det mindst mulig strøm. Det betyder samtidig, at du sparer flere penge med det mærke end, når dit produkt er mærket G.

Energimærket kan derudover vise flere detaljer om et produkt f.eks., hvor stort vandforbrug maskinen har eller, hvor meget maskinen larmer. EU vil fremover jænvligt stramme kriterierne for energimærkerne, så skalaen forbliver den samme på sigt.

For modeller der er ved at udgå, så har forhandlerne indtil 1. december 2021, således at der derefter kun findes energimærker fra A - G.

Elregning - Nemme og effektive sparetips - Energimærkning

Overvej at skifte dine husholdningsappater:

Der er mange penge at spare, hvis du udskifter dine husholdningsapparater til nogle mere energivenlige. Har du et ældre fjernsyn, køleskab eller andre husholdningsapparater, bør du måske overveje, om det skal skiftes til et mere energivenligt. Det skal mindst være med energimærke A, og selvom det kan koste lidt ekstra, så er de penge hurtigt tjent ind igen.

Hårde hvidevarer koster ca. 34 % af hjemmets samlede elforbrug. Det betyder, at de er de absolut største strømslugere i din bolig. Med ekstra omtanke, viden og gode vaner, vil der være rigtig gode muligheder for at spare mange penge år efter år.

Sæt tørrestativet op

Dit tørrestativ kan være mange penge værd, når du skal tørre dit tøj. Hvis du tørrer dit tøj på tørrestativet i stedet for at bruge tørretumbleren, kan du opnå en rigtig fornuftig besparelse.

Selv tørretumblere med god energimærkning bruger meget strøm, så der er gode penge at spare. Hvis du f.eks. undværer tørretumbleren 3 gange hver uge i sommerhalvåret og bruger maskinen 1 gang mindre ugentligt i vinterhalvåret, så kan du spare ca. 800 kr. årligt. Det gælder for en tørretumbler med energimærkning A.

En familie bruger i gennemsnit tørretumbleren ca. 100 gange om året. Det svarer til et elforbrug på ca. 250 kWh. Hvis du bruger tørretumbleren en gang mindre om ugen, kan du spare ca. 130 kWh eller ca. 375 kr. om året. 

Fyld maskinerne op

Når du skal starte enten opvaske- eller vaskemaskinen, så er der gode besparelser at hente ved at fylde maskinerne helt op, inden du starter dem. Derudover kan du også spare penge ved at bruge det korteste program og den laveste temperatur, der kan bruges.
De 3 ting vil hjælpe dig med at spare både tid og penge.

Hvis opvasken klares ved 50 °C eller 55 °C, vil du bruge 10 - 20 % mindre strøm end opvask ved 65 °C. Halverer du temperaturen fra f.eks. 60 °C til 30 °C, kan du endda spare helt op mod ca. 55 % af strømmen.

Når du vasker tøj, så drop kogevasken, 60 °C er rigeligt til at vaske tøjet rent. Til en kulørt vask kan du nøjes med 40 °C. Har dit tøj derimod været i kontakt med smitsomme bakterier fra eksempelvis blod eller urin, så bør det vaskes med 90 °C, da bakterier ikke dør ved så lave temperaturer. 

Kan du springe hver 3. vask over, kan du spare op mod 130 kr. om året.

Elregning - Nemme og effektive sparetips - Vaskemaskine

Så meget kan du spare, hvis du vasker 2 gange færre pr. uge:

20 °C: 22 kWh 60 kr.
30 °C:41 kWh118 kr.

Sluk for standby

Dine stikkontakter kan spare dig for mange penge. Har du som mange andre både et fjernsyn, musikanlæg, computere og spillekonsoller, der står på standby, så kan du med fordel slukke for disse, når du ikke bruger dem. De nævnte maskiner og apparater sluger meget strøm, og derfor kan elregningen hurtigt vokse meget, hvis du har dem alle sat i stikkontakten uden at tænke over det. 

Standbyfunktioner står for 10 - 15 % af elregningen, og derfor er det ikke nok at slukke for fjernsynet med fjernbetjeningen. Du vil i gennemsnit kunne spare 800 - 1.200 kr. om året, hvis disse apparater slukkes på stikkontakten i stedet for at stå på standby. Computerudstyr kan hurtigt løbe op i flere hundrede kroner om året, selvom det står på standby. 

Har du nogle elektriske apparater eller maskiner, der er produceret fra år 2013 og frem, vil den potentielle besparelse være mindre. Er de derimod fra før 2009, kan de være rigtig store strømslugere, når de står på standby. En gennemsnitlig besparelse er ca. 440 kr. om året for et ældre musikanlæg og 200 kr. om året for et ældre fjernsyn. Du kan tjekke på Energistyrelsen, hvor meget el du bruger i hjemmet om året.

Har du overvejet, om du betaler for meget i elregning, så kan du her følge dit elforbrug på tværs af elleverandører.

Er der nogen i husstanden, der ofte glemmer at slukke på stikkontakten, kan du med fordel købe en elspareskinne. Den registrerer, når apparaterne og maskinerne er på standby og kan automatisk slukke helt for strømmen.

Elregning - Nemme og effektive sparetips - Standby

Fordele ved LED pærer

Skifter du de almindelige halogenspots, gløde- eller elsparepærer ud med nye LED pærer, kan du spare mange penge i strøm årligt. Selvom LED pærer er dyrere at købe, er det langt den billigste løsning på den lange bane, da de kun bruger 25 % af den strøm, som en glødepære bruger. Derudover holder de 10 - 15 gange længere end en glødepære og dobbelt så længe som alm. elsparepærer. Besparelsen ved at bruge LED pærer i stedet for halogenpærer er ca. 80 kr. om året per pære. 

Derudover er der penge at spare ved at slukket lyset, når du går ud af et rum. Det er f.eks. muligt at spare ca. 300 kr. om året, hvis du husker at slukke lyset i 2 rum, du ikke er i.

Anbefalede temperaturer i køleskab og frysere

I køleskabet skal temperaturen være 5 grader, og i fryseren -18 grader koldt. 

Du skal samtidig være opmærksom på, at dit køleskab og fryser ikke bliver for kolde, da det kan mærkes i dit elforbrug. For hver grad du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %, og for hver grad temperaturen i fryseren kommer under -18 °C, stiger forbruget med 2 - 3 %. 

Du kan spare ca. 45 kr. om året ved at indstille køleskabet til 5 °C i stedet for 3 °C. Du kan også spare ca. 65 kr. årligt ved at have fryseren sat til -18 °C i stedet for -22 °C.

Elregning - Nemme og effektive sparetips - Køleskabe

Effekten ved en termostat

Termostaten sørger for, at temperaturen holdes konstant, og varmen slår fra, hvis rummet varmes op på en anden måde f.eks. af solen eller brændeovnen. Har du gulvarme, skal du sørge for, at den er termostyret.

Det er vigtigt ikke at dække termostaterne til, da de i så fald ikke kan måle rumtemperaturen korrekt. 

Har du elradiatorer, kan du få dem til at arbejde mere energibesparende. Sænker du temperaturen med 3 °C om natten, så kan du spare 5 - 6 %. Du kan også spare mange penge, hvis du supplerer med en anden opvarmingsform f.eks. luft til luft varmepumpe eller skifter dem helt ud.

Har du elvarme er det også muligt at få refunderet noget af elafgiften.

Besparelser i elforbruget mellem kl. 17 og 20

Elkunder med fjernaflæste elmålere får deres forbrug opgjort time for time. 

Mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret, så fordobles prisen på transport af el for nogle danskere. 

Bor du i et område med forhøjede tariffer mellem kl. 17-20, kan du derfor med fordel undgå, at din elregning stiger unødvendigt ved at minimere strømforbruget i det tidsrum. For mange familier kan det måske være vanskeligt at spare på strømmen i det tidsrum. Kan du til gengæld udskyde tøjvask, tørretumbling og opvask, så vil du opnå en god besparelse, da de aktiviteter er de mest energikrævende. 

Det er også en mulighed at få en digital elmægler til at tjekke din elregning, så du automatisk er sikret den billigste elaftale.

Opsummering: 

Som vi har gennemgået, så er der mange måder, hvor du nemt og hurtigt kan spare nogle penge. Det tæller alt fra brug af tørrestativ, undgå standby, fordele ved Led pærer samt temperaturen i dit køleskab og fryser. Det kan også være, at du kender nogle af rådene i forvejen og gør flere af tingene i forvejen.

Nogle af de ovennævnte tips og tricks er sikkert nemmere for dig at efterleve end andre, og du kan derfor sagtens starte med at gøre brug af det eller de tips, der vil være nemmest for dig. Nogle råd er også meget billigere end andre såsom at gøre brug af et tørrestativ eller vaske før kl. 17 eller efter kl. 20. Med tiden kan det være, at der er flere råd, som du finder anvendelige.

Er din vaskemaskine eller opvaskemaskine ikke så effektiv, som den har været, og har du derfor brug for en udskiftning, så er der mange penge at spare på hårde hvidevarer. De hårde hvidevarer derhjemme forbruger i gns. 34 % af elregningen, hvilket betyder, at det er den tungeste post på budgettet.

Har du interesse i, at Powernord tjekker din elregning, så kontakt os gerne. Vi hjælper dig med automatisk at finde den elaftale, der passer bedst til dine ønsker og behov.