Du tænker måske ikke over, hvordan du billigst oplader din elbil, men der kan være mange penge at spare afhængig af, hvor meget du bruger bilen. Uanset hvilken ladeløsning du vælger, så vil det kunne ses i din elregning.

Læs mere og bliv klogere på, hvordan du kan spare penge på din ladeløsning.

I en bil der kører på benzin eller diesel, er der typisk ikke de store forskelle i pris afhængigt af, hvilken tankstation du bruger. I en elbil kan der til gengæld være store udsving i prisen, hvilket du derfor skal være opmærksom på. 

Den bedste løsning for dig afhænger af forskellige parametre, som hvor langt du kører, hvor meget du lader derhjemme, og hvor meget du oplader på farten. 

Det kan også være, at du kan få gavn af at ændre din nuværende ladeløsning, efter du købte elbilen. 

Der er som udgangspunkt 4 forskellige ladeløsninger, når det kommer til at oplade din elbil. En ladeløsning er kort sagt den metode/måde, som du benytter til at oplade bilen.

  1. Ladeboks uden serviceaftale
  2. Ladeboks med serviceaftale
  3. Abonnement (ude og hjemme)
  4. Offentlige ladestandere

1. Ladeboks uden serviceaftale

Den første løsning er at få monteret din egen ladeboks og betale for strømmen pr. kWh, du bruger. Som tommelfingerregel skal du køre mindre end 2.000-3.000 km. om året, før det kan betale sig at have sin egen ladeboks frem for en serviceaftale. 

Når du skal have din ladeboks sat op, vil opstartsomkostningerne typisk være 10.000-15.000 kr. for en standardinstallation.

Det er muligt at få refusion for den del af strømmen, du bruger, når du har en serviceaftale. Det er ikke muligt uden en serviceaftale vel og mærke.

Løsningen med egen ladeboks uden serviceaftale giver bedst mening for dig, der har et meget lille kørselsbehov. Det kan også være relevant, hvis du bor i en bolig, der har elvarme eller solceller. 

Ladeløsning til elbil - Opladning

Når du betaler for opladningen af din bil, sker det hos et elselskab. Det vil i så fald foregå hos det samme, der leverer strøm til boligen i forvejen.

En ladeboks uden serviceaftale kan købes flere forskellige steder bl.a. hos udbydere, der også kaldes ladeoperatører, elektronikforretninger og webshops. 

2. Ladeboks med serviceaftale

Det er muligt både at købe eller leje en ladeboks med en serviceaftale eller oprette en serviceaftale til din eksisterende ladeboks. Der findes mange virksomheder, der tilbyder en serviceaftale til ladebokse. Typisk ligger prisen på en serviceaftale mellem 70 og 100 kroner om måneden.

Du betaler så et månedligt beløb for at få mulighed for afgiftsrefusion samt service og softwareopdatering på din ladeboks. Har din bolig elvarme eller solceller eller anden afgiftsfritaget strøm, kan du ikke modtage afgiftsrefusion. 

Har du planer om f.eks. at skifte vinduer eller installere varmepumpe, så kan du muligvis få et klima- og energitilskud til din bolig.

Afgiftsrefusionen foregår på den måde, at forbruget på din ladeboks bliver fjernaflæst. Dit forbrug svarer til en vis afgift, og pengene sættes derefter automatisk ind på din konto. 

Det betyder også, at den el der bruges til at oplade din bils batteri er billigere end den el, du bruger til andre elektriske apparater som komfur og fjernsyn. 

I 2021 vurderede FDM, at det billigste for mange elbilejere var at tegne en serviceaftale på ladeboksen. Det er bl.a. en af grundene til, at mange vælger en serviceaftale i tillæg til deres ladeboks. 

3. Abonnement (ude og hjemme)

Vælger du et abonnement som løsning til at oplade din elbil, vil prisen være nogenlunde fast hver måned. Et abonnement giver mulighed for at lade både ude og hjemme, hvis der kan installeres en ladeboks. Prisen kan f.eks. være 799 kr. om måneden. Opstartsomkostningerne kan svinge mellem 0 - 10.000 kr. afhængig af, om du tegner abonnementet i forbindelse med køb af bil eller ej. 

Der findes mange forskellige udbydere af ladestandere, og hver udbyder har forskellige abonnementer. Det gør det muligt at få abonnement både til offentlige ladestandere og derhjemme. Typisk giver et abonnement dig mulighed for at lade ubegrænset på offentlige ladestandere, som udbyderen af abonnementet stiller til rådighed.  

Ladeløsning til elbil - Abonnement

Et abonnement til hjemmet fungerer ved, at du får en ladeboks fra din valgte udbyder. Du betaler stadig din elregning, som du plejer. Strømmen betales normalt med udbyderen af ladeabonnementet, hvor du får penge retur for den strøm, du har brugt på at lade.

Oftest udregnes din udbetaling på baggrund af en sats, som udbyderen sætter. Satsen følger den generelle udvikling på elmarkedet. Derfor kan du ved at have den rigtige elaftale få mest muligt ud af den strøm, du kører på.

Om det giver mening for dig at have et abonnement afhænger af, hvor meget du kører. Kører du meget, så kan du sandsynligvis drage fordel af at tegne et abonnement.

4. Offentlige ladestandere

Der er mange offentlige ladestandere, som du kan benytte til at oplade din elbil. Derudover er der flere forskellige udbydere, der står for de offentlige ladestandere f.eks. Clever, Ionuty, E.ON,, Sperto m.fl. Der er enkelte af standerne, der er gratis at bruge, men de fleste koster penge. For at betale vil du typisk skulle bruge en app. 

Du kan bruge forskellige apps som f.eks. Plugsurfing, NewMotion, Spirii Go til at give dig et overblik over ladestandere i nærheden og se priser. De apps giver mulighed for se over 150.000 ladestandere i hele Europa. De offentlige ladestandere vil for det meste være placeret tæt på motorveje og i større byer. Prisen vil ofte være forskellig, hvilket du skal være opmærksom på.

Nogle ladestandere giver muligheder for at hurtig- eller lynoplade batteriet mod betaling. Prisen afhænger bl.a. af, om du har et abonnement til den tankstation, du ønsker at bruge. 

Har du ikke har mulighed for at have din egen ladeboks, så vil du i mange tilfælde være abonnementskunde hos en bestemt udbyder af offentlige ladestandere. Det giver dermed nogle fordele, når du lader hos denne. 

Ladeløsning til elbil - Kørsel

Den rigtige elaftale til din elbil:

Det er billigere at køre på el end fossilt brændstof som benzin og diesel, men prisen for el kan også blive dyr.

De fleste danske elbilejere foretager størstedelen af opladningerne hjemme. Uanset om du har egen installation med en ladeboks, en lejeløsning eller et abonnement, så betaler du i alle tilfældene strømmen via din elregning. 

Har du overvejet at få en digital elmægler til at tjekke din elregning, vil de hjælpe dig, så du automatisk er sikret den billigste elaftale.

Forskellen på den dyreste og den billigste elaftale kan være op til 1 kr. pr. kWh, hvilket for nogle elbilsejere kan betyde en besparelse med nogle tusinde kroner årligt. Derfor er den rette stadig meget vigtig for din elbils overordnede økonomi. Det betyder, at der er gode muligheder for at spare penge ved at vælge den rette elleverandør til at levere strømmen til dig derhjemme.

Opsummering:

Har du en elbil og er i tvivl, om du oplader bilen på den billigste måde, så er det måske værd at tjekke, da der kan være mange penge at spare. 

Bruger du primært din elbil til korte strækninger, så kan du måske have bedst brug for en ladeboks uden en serviceaftale. En serviceaftale giver mulighed for afgiftsrefusion samt opdateringer til bilen. Derudover kan du få en abonnementsløsning både til offentlige ladestandere samt til privaten. Kører du meget, kan det muligvis være løsningen for dig. 

Det er også en mulighed at benytte offentlige ladestandere uden et abonnement. De er placeret mange steder rundt om i Europa nær motorveje og i større byer.

Hos Powernord hjælper vi dig ved at få den elaftale, der passer til dine ønsker og behov. Det foregår på den måde, at vi automatisk skifter dig rundt mellem de enkelte elleverandører, så du altid har den elaftale, der passer bedst til dig. Er du interesseret i, at vi tjekker din elregning, kan du altid kontakte os, så kigger vi på det. 🤓🚗⚡️